Spelenderwijs contact leggen met kinderen die begeleiding nodig hebben
Geplaatst op 05-09-2022
Als je begeleiding wilt geven aan kinderen, hoe maak je dan contact en zorg je ervoor dat zij zich veilig voelen? Judith Doomen, Teamcoördinator Specialistische begeleiding, weet hoe je dit aanpakt. Judith: ''Het helpt om gebruik te maken van speelgoed en andere materialen die aansluiten bij de interesse van het kind. Zo neem ik bijoorbeeld altijd mijn eigen ‘winkeltje' met speelgoed mee, om aansluiting te zoeken bij het kind.
Mijn spullen zijn gebaseerd op lol, plezier en gekheid
Judith: “Toen ik startte bij Allerzorg stond kinderbegeleiding nog in de kinderschoenen. Ik had toen nog niet alle hulpmiddelen voor handen en maakte veel gebruik van materialen die ik thuis had liggen voor mijn eigen kinderen.Deze materialen nam ik mee naar de gezinnen, maar ik merkte dat de kinderen niet altijd zin hadden in de activiteiten die ik had meegenomen. Uiteindelijk heb ik toen materiaal aangeschaft waarmee ik een heel krat kon vullen. Hierdoor konden de kinderen zelf kiezen welke activiteit zij wilden doen. Mijn spullen zijn altijd gebaseerd op lol, plezier en gekheid waar ik zelf ook graag aan meedoe. Om verbinding te maken met kinderen is het belangrijk dat ik aansluit bij hun interesses.”
Voorzichtig contact leggen met een kind
“Als ik voor het eerst bij een gezin thuiskom dan zijn kinderen vaak wat wantrouwend, want wat kom ik precies doen? Ze zijn vaak gewend dat er een kinderverpleegkundige langskomt voor een handeling. Ik kom hier niet voor en dat onderscheid is soms lastig voor kinderen. Om contact te maken kan ik heel goed ‘het winkeltje’ ,zoals ik mijn spullen noem, inzetten. Deze spullen bestaan uit knutselspullen, activiteiten, puzzels en spellen. Ik vraag aan de kinderen of zij iets leuks uit mijn winkeltje willen uitzoeken om samen te doen. Als ze dan mijn spullen zien worden de ogen vaak groot en is het ijs gebroken.”
De hulpvraag is leidend
“Mijn winkeltje gebruik ik niet alleen voor kennismaking, ook daarna komen de spullen goed van pas. Ik kan hiermee namelijk heel goed vorm geven aan de begeleiding die ik bied aan de gezinnen. Deze begeleiding is afhankelijk van de hulpvraag bij kinderen van 0 tot 18 jaar. Maar ook bijvoorbeeld kwetsbare zwangere moeders of jonge ouders. Dan gaat het vaak om hechtingproblematiek. Indien ouders het lastig vinden om vorm te geven aan het ouderschap, heb ik ook speelgoed die de ontwikkeling van het jonge kind stimuleren. Meestal mogen deze gezinnen het speelgoed ook een tijdje lenen en vervangen we het als het kind nieuwe prikkels nodig heeft.”
Krachten bundelen tussen Medische Kindzorg en Jeugdhulp
“Naast opvoedondersteuning begeleid ik bijvoorbeeld ook bij gedragsproblematiek, somatiek, veiligheid en palliatieve en terminale zorg. Hierdoor werken we ook veel samen met de kinderverpleegkundigen van Allerzorg Kindzorg. Onze krachten worden gebundeld om de beste zorg aan de gezinnen te bieden. Doordat we ook op dezelfde locatie zitten met het kantoor, zijn de lijnen heel kort en kunnen we snel schakelen.''
''De verpleegkundigen komen vaak al bij gezinnen thuis en ervaren dan dat begeleiding gewenst kan zijn. Ze gaan dan met ons in gesprek en wij bekijken dan wat we kunnen betekenen. De samenwerking is echt een verrijking voor de ouders, het wordt als zeer prettig ervaren dat zij alle zorg vanuit één organisatie kunnen ontvangen. Zo kunnen we namelijk ook goed anticiperen op veranderingen binnen het gezin. Elke hulpvraag is anders en daarom bieden wij echt maatwerk aan op het gebied van begeleiding.”
Meer informatie over Allerzorg begeleiding aan kinderen en gezinnen.