Stichting Dapper Kind lanceert het BOZ-Boek in samenwerking met Allerzorg

Geplaatst op 13-04-2023

Het dagboek voor kinderen met een ernstig of langdurig ziek gezinslid

Op 12 april lanceert Stichting Dapper Kind in samenwerking met Allerzorg in Eemnes het vernieuwde Broer, Ouder, Zus-boek. Afgekort BOZ-boek. Want voor een kind is een ziekenhuisopname of langdurige zorg ingrijpend. Niet alleen als het kind zelf ziek is, maar ook als het om een broer, zus of ouder gaat. Het BOZ-Boek is speciaal voor kinderen met een ouder, broer of zus die acute of langdurige zorg nodig heeft.

Het eerste BOZ-boek werd aan Sanna Martens, manager bij Allerzorg Kindzorg, overhandigd door een meisje wiens vader lijdt aan kanker. 

Het BOZ-Boek

Het BOZ-Boek is een dagboekmap waarin kinderen hun ervaringen kwijt kunnen als een gezinslid ernstig of langdurig ziek is. Kinderen kunnen er in schrijven of tekenen. Er zijn ook speciale stickers, de BOZ-Plakkers, om op te plakken en insteekmapjes om kaarten of andere aandenkens in te bewaren. In het boek staan ook ervaringen van andere kinderen in vergelijkbare situaties.

Verwerken en herinneren

Ernstige ziekte heeft impact op het hele gezin. Kinderen krijgen in zo’n situatie veel te verwerken: ze maken zich zorgen om de zieke, hun normale weekritme verandert en er is vaak minder tijd en aandacht voor hen dan ouders zouden willen. In het BOZ-Boek kunnen kinderen hun ervaringen kwijt. Niet alleen om hun hart te luchten, maar ook om bijvoorbeeld met papa en mama te praten over wat ze meemaken of om terug te kijken als het wat rustiger is.

Gratis verkrijgbaar

Van het BOZ-Boek zijn twee versies verkrijgbaar: één voor kinderen met een broertje of zusje op de neonatologie en één voor kinderen met een ouder of grotere broer of zus die zorg nodig heeft.

De dagboeken zijn tegen verzendkosten te bestellen via www.stichtingdapperkind.nl. Daarnaast liggen ze klaar bij deelnemende neonatologie- en kinderafdelingen, ziekenhuizen en organisaties voor kinderthuiszorg, waaronder Allerzorg.