Leonie: ‘Ik ben een veel meer ontspannen moeder’

De teams van Allerzorg jeughulp zetten zich elke dag in om ouders in hun kracht te zetten en het beste in hen naar boven te halen. Leonie vertelt over haar ervaring:

''Na de geboorte van mijn eerste kindje werd ik heel depressief en ben ik een tijdje opgenomen geweest. Daardoor heb ik de eerste maanden weinig voor mijn dochter kunnen zorgen en voelde ik me niet echt haar moeder. Uiteindelijk ben ik me stap voor stap beter gaan voelen, maar ik bleef me onzeker voelen over mijn moederschap.

Doe ik het wel goed, schiet ik niet tekort? Dat soort gedachten achtervolgden me vaak en ik voelde me snel schuldig wanneer ik bijvoorbeeld iets voor mezelf deed en even niet met mijn dochter. Mijn ervaring maakte ook dat ik niet opnieuw zwanger durfde te worden, terwijl de wens voor een tweede kindje er wel was.

Uiteindelijk, na veel gesprekken met mijn partner en ook met mijn psychiater, zijn we er toch voor gegaan. In de zwangerschap ben ik aangemeld voor begeleiding bij Allerzorg. Ik kreeg een vaste hulpverlener, Mirjam, die mij begeleidde in het proces van opnieuw moeder worden.

Ze hielp me de behoeften van mijn kindje te leren kennen, maar leerde mij ook mijn eigen behoeften serieus te nemen, waardoor ik me veel minder snel schuldig voelde. Ze leerde me mijn intuïtie te volgen en te relativeren en ik weet nu dat ik geen perfecte moeder hoeft te zijn.

Verder hielp Mirjam me om hulp te vragen aan mijn netwerk, waardoor ik tijd kon nemen om op te laden. Dit heeft gezorgd dat ik niet opnieuw depressief ben geworden. Ik kan genieten van mijn beide dochters en heb veel meer zelfvertrouwen in mijn moederschap. Dit heeft niet alleen goed uitgepakt voor mijn band met mijn jongste dochter, maar ook met mijn oudste.

Ik ben een veel meer ontspannen moeder. Ik ben heel blij dat Mirjam mij zo goed heeft geholpen.''

Bijzondere verhalen
Alle verhalen