Multidisciplinaire lezing over het verbeteren van Wondzorg in regio Hoogezand een succes! 

Geplaatst op 30-11-2022

Op 24 november is er hard gewerkt om de kwaliteit van de wondzorg in regio Hoogezand en omstreken te verbeteren. Er werd namelijk een multidisciplinaire lezing gegeven over dit onderwerp door Ineke Vriezema, wondverpleegkundige en Teamcoördinator van het wond- en dermatologieteam van Allerzorg in Groningen.

Samenwerking in de regio

In Hoogezand wordt al heel lang samengewerkt tussen veel disciplines om zorg multidisciplinair en integraal aan te bieden. Zo vermeldt de site van Medisch Centrum Hoogezand-Sappemeer bijvoorbeeld: "Het zorglandschap is niet alleen landelijk, maar zeker ook in het Noorden volop in beweging. In de eerste lijn met de toenemende samenwerking tussen huisartsen onderling, tussen huisartsen en eerstelijns disciplines, tussen de huisartsen en de medisch specialisten en tussen de eerste lijns-disciplines in het sociale domein.” 

Contact tussen Allerzorg, huisartsen en apotheken

Tussen Allerzorg, de huisartsen en apotheken in de regio Hoogezand en omstreken is veel contact. Niet alleen met het wondteam - dat veel complexe wonden verzorgt bij cliënten, maar ook via Ziekenhuis op Wielen, Verpleegkundige Topzorg en via de regiefunctie waar Verpleegkundig Specialist Christine Rogge de wijkteams van alle thuiszorgorganisaties in Hoogezand en omgeving begeleidt bij de behandeling en het herstel van complexe wonden. 

Lezing om de kwaliteit van de wondzorg te verbeteren

Om voor de patiëntenpopulatie de krachten in de eerste lijn nog beter te bundelen werd op 24 november een wondenavond georganiseerd. Ineke Vriezema, wondverpleegkundige en Teamcoördinator van het wond- en dermatologieteam van Allerzorg in Groningen presenteerde deze avond.

Zij maakte voor de 65 deelnemers een vertaalslag van de ‘Kwaliteitsstandaard complexe Wondzorg (2018)’ naar de dagelijkse praktijk. In deze kwaliteitsstandaard staat namelijk dat “patiënten met slecht of niet-genezende wonden vaak te lang onvoldoende behandeld blijven”. Deze zin sloot perfect aan bij het doel van deze avond, namelijk: samenwerken aan een betere wondgenezing.  

Kennisdeling over de te gebruiken materialen, indicaties en vergoedingsproblematiek

Ineke nam de aanwezigen verder mee in de te gebruiken materialen, indicaties om bepaalde materialen in te zetten en vergoedingsproblematiek. Aan de hand van casuïstiek liet zij zien dat er in de eerste lijn veel mogelijkheden zijn om complexe wonden uiteindelijk te laten genezen. Na afloop ontving Ineke positieve reacties van de aanwezigen. Een van de aanwezige huisartsen stuurde nog diezelfde avond een bericht: "Goed om op deze manier 'samen voor de patiënt', te scholen".