Gezwollen been

Voorkomen is beter dan genezen

Als u een gezwollen onderbeen heeft, dan is er waarschijnlijk sprake van ‘chronisch veneuze insufficiëntie’. De vochtophoping die u heeft wordt veroorzaakt door een verslapping van de vaatwanden en kleppen in uw bloedvaten die niet goed meer sluiten.

Het woord ‘chronisch’ wil in dit geval zeggen dat u wel behandeld kunt worden, maar dat de aandoening niet meer zal genezen.

Naast het feit dat een gezwollen been erg vervelend is, is het ook vaak een voorbode voor een open been (ulcus cruris) dat eenvoudig kan worden voorkomen. Het is daarom belangrijk dat u snel en goed behandeld wordt. Wij adviseren daarom bij een dik en gezwollen been zo snel mogelijk naar uw huisarts te gaan. Want hoe eerder u erbij bent, hoe sneller uw been weer dun is en u een open been kunt voorkomen.

Zorg op maat

Afhankelijk van de oorzaak van het vocht in uw been zal uw huisarts u, na onderzoek, zelf behandelen of doorsturen naar het ziekenhuis voor verder onderzoek en/of een gepaste behandeling. Als u eenmaal thuis bent, zullen wij uw been wekelijks komen behandelen en verzorgen. Al onze verpleegkundigen zijn speciaal opgeleid voor het behandelen van dikke en open benen. Bij een dik been zullen ze uw been één keer per week inzwachtelen met een korte rekzwachtel. Deze zwachtel is speciaal ontwikkeld en zorgt ervoor dat uw been doorgaans binnen zes tot acht weken weer dun is. De zwachtel zakt gedurende de week niet af en is zo ontwikkeld dat u in uw eigen schoenen kunt blijven lopen. Want er is niets zo vervelend als beperkt te worden in uw mobiliteit. Als uw been weer dun is, krijgt u een ‘therapeutische elastische kous’; een speciale kous die u overdag kunt dragen om te voorkomen dat uw been weer dik wordt. Onze verzorgenden kunnen u natuurlijk helpen met het aan- en uittrekken van deze kous als u dat zelf niet goed kunt.

Zorg voor gezwollen been aanvragen